De geschiedenis van de familie Haak

De geschiedenis van deze tak begint als op een dag in Amsterdam (in de Willenstraat in de Jordaan om precies te zijn) wanneer 2 broers (beiden huisschilders) besluiten te verhuizen naar Delft, waar de gezusters Heesterman wonen die zij hebben leren kennen en waar zij ook mee trouwen. Stamvader Bernardus Theodorus Haak trouwt Margaretha Ingenita Johanna Heesterman, zijn broer Johannes Jacobus Haak trouwt met Magdalena Johanna Heesterman. (Behoorlijk verwarrend als je gegevens van de stamboom wilt nagaan) Hij wordt gemeente ambtenaar in Delft in een wat ze tegenwoordig een facilitaire functie noemen, toen heette het dat hij hand en spandiensten verrichtte.

Bernardus en Margaretha zijn meer dan 60 jaar getrouwd en krijgen 7 kinderen, 6 zoons en 1 dochter. Johannes Jacobus (naar wie zou hij vernoemd zijn?) is de 3e zoon en zijn roepnaam is Jan.

Jan Haak touwt met Cor Ten Hove, wonen in de Hopsteeg en krijgen 7 kinderen. Na de geboorte van de eerste 3 kinderen verhuizen zij naar de Oostsingel 156, waar hun 1e dochter wordt geboren. Helaas overlijdt Cor in 1940. Annie Jacobsz komt als gezinshulp in dit moederloze gezin. Enige tijd daarna trouwen Jan en zij met elkaar en krijgen nog eens 8 kinderen.

Jan heeft een grote houthandel aan huis. Het huis is klein, maar de tuin erg groot met veel schuren.

Hij haalt de haspels op bij de Kabelfabriek en de kinderen maken hier aanmaakhoutjes en kerstkruisen van die, eveneens door de kinderen, naar particulieren worden gebracht met kruiwagens. Verder haalt hij zaagsel op bij houtzagerij Nooteboom, waarmee de ketels van wasserij van Osselen gestookt worden. Maar veel tijd wordt gestoken in zijn werk als veerman. Ter hoogte van de roeivereniging aan het Kanaal heeft hij een pontje waarmee voetgangers en fietsers vanuit de stad overgezet worden naar het zwembad en het Hertenkamp. Dit pontje heeft hij van 1935 tot ongeveer 1958. Dan wordt dit overgenomen door Theo van der Vlist, maar het pontje verdwijnt na 2 jaar voorgoed.

Jan heeft boksen en worstelen als hobby’s in zijn jonge jaren, maar vissen is zijn grote passie. Met deze passie houdt hij tijdens de 2e wereldoorlog veel buren in leven.

Jan overlijdt in 1973, Annie in 1977.

Zij laten een groot aantal nakomelingen achter.